De wetenschap achter rebounding: hoe werkt het?

Trampolinespringen, ook wel rebounding genoemd, is een sport die de laatste jaren enorm in populariteit is gegroeid. Dat verbaast ons natuurlijk helemaal niets: trampolinespringen is namelijk niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel goed voor je! Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we op de trampoline springen? In deze blog bespreken we de wetenschap achter de rebounding en hoe ons lichaam erop reageert.

De invloed van rebounding op het lymfesysteem

Wanneer je op een trampoline springt, wordt je lichaam onderworpen aan zwaartekracht. De voortdurende beweging activeert het lymfesysteem. Het lymfestelsel heeft geen pomp, zoals vele andere functies in ons lichaam wel hebben. Daarom is beweging nodig om het lymfesysteem te activeren. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van ziekteverwekkers en afvalstoffen uit ons lichaam. Rebounding activeert het lymfesysteem en verhoogt de efficiëntie, waardoor het lichaam beter in staat is om deze afvalstoffen te verwijderen.

Sterkere botten door trampolinespringen

Rebounding draagt ook bij aan het versterken van je botten. De zwaartekracht die zijn werk doet tijdens het springen creëert een belasting op je botten. Deze belasting is echter niet zo zwaar als wanneer je rent of springt op een harde ondergrond. Dit stimuleert de botgroei en gaat osteoporose tegen. Daarnaast worden tijdens het springen ook spieren en pezen versterkt, wat kan helpen bij het verminderen van blessures.

Verbetering van het cardiovasculair systeem

Uit onderzoek blijkt ook dat rebounding kan helpen bij het verbeteren van het cardiovasculaire systeem. Een studie toonde aan dat slechts 2 minuten trampolinespringen effectief kan zijn bij het verhogen van de hartslag en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Je krijgt door te springen op een trampoline dus maximale resultaten met minimale inspanning en dat betekent veel goeds voor mensen die weinig tijd hebben om te sporten of mensen die, vanwege hij gezondheid of doktersvoorschriften, niet te veel mogen sporten.

Sterke spieren door rebounding

Het springen op een trampoline is niet alleen goed voor botten, het lymfesysteem en het hart, maar het is ook goed voor je spieren. Tijdens het springen worden namelijk al je spieren gebruikt en versterkt. Vooral de stabiliteitsspieren in je core (buik-, rug- en bekkenbodemspieren) krijgen een flinke workout doordat ze constant moeten aanspannen om in balans te blijven. En een sterke core is enorm bepalend voor een goede basis en een goede houding. Kortom, rebounding is een uitstekende manier om je hele lichaam te versterken.

Betere stofwisseling door trampolinespringen

Naast de vele gezondheidsvoordelen die al genoemd zijn, kan rebounding ook bijdragen aan een betere stofwisseling. Doordat je lichaam tijdens het trampolinespringen constant in beweging is en alle spieren gebruikt worden, wordt ook de stofwisseling flink gestimuleerd. Dit betekent dat je lichaam efficiënter voedingsstoffen kan verwerken en afvalstoffen kan afvoeren. Hierdoor verbrand je sneller calorieën en wordt het makkelijker om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Deel dit: