Fit en gezond de feestdagen door: 5 handige tips

,
feestdagen

De feestdagen staan praktisch voor de deur. Het is een tijd van gezelligheid, lekker eten en samen zijn met familie en vrienden. Maar helaas kan het ook een uitdaging zijn om fit en gezond te blijven tijdens deze periode. Het is makkelijk om te vervallen in minder gezonde eet- en drinkgewoontes, slechter te slapen en minder te bewegen, ongeacht de beste bedoelingen. Daarom hebben we een aantal handige tips voor jou om fit en gezond de feestdagen door te komen.

feestdagen

Eet gezond en geniet

Tijdens de feestdagen is het verleidelijk om lekker te eten en veel te snoepen. De tafels zijn vaak royaal gedekt en wat is Kerst eigenlijk zonder chocola? Je moet stevig in je schoenen staan om al dat lekkers te vermijden. Gelukkig hoeft dat ook niet. Een gezonde leefstijl draait niet om jezelf dingen ontzeggen. Geniet dus van al dat lekkers, maar luister vooral wel naar je lichaam.

De feestdagen hoeven helemaal niet ongezond te zijn. Er zijn ook tal van gezonde opties om van te genieten tijdens het kerstdiner. Groente en fruit is altijd een goed idee! Als je toch op de calorieën wilt letten, dan is het verstandig om rustig aan te doen met gefrituurd en vet voedsel en niet te veel te snoepen van chocola, chipjes en toetjes.

Drink met mate

Alcohol lijkt in onze samenleving onlosmakelijk verbonden te zijn met de feestdagen. Het kan dan ook best een uitdaging zijn om geen alcohol te drinken bij het kerstdiner. Toch is het goed om te weten dat je ook kunt genieten van een alcoholvrij alternatief. Kies bijvoorbeeld voor water of fris of een alcoholvrij biertje of een mocktail. Dit zijn prima alternatieven waar je de volgende dag geen last van zult hebben. Wil je toch genieten van een drankje tijdens Kerst? Drink dan met mate om de hoeveelheid calorieën te beperken en de kater de volgende dag te voorkomen.

Blijf in beweging

Tijdens de feestdagen kan het makkelijk zijn om lekker te ontspannen en minder te bewegen. Je zit met de familie aan tafel, kijkt samen een gezellige film en blijft lekker lang in bed liggen. Dit is natuurlijk heerlijk: je kunt eindelijk even ontspannen en niets moet. Maar het is toch verstandig om ook tijdens deze dagen actief te blijven. Zo houd je jouw lichaam gezond, krijg je meer energie en help je de spijsvertering een handje.

Je hoeft natuurlijk tijdens de feestdagen geen marathon te lopen of lange sessies in de sportschool te doen. Maar een rondje wandelen, een ontspannen yogasessie of even springen op de fitness trampoline kan al veel doen om je energiek en vitaal te voelen tijdens deze dagen.

Neem tijd voor jezelf

De meeste mensen vieren de feestdagen gezellig samen met vrienden en familieleden. Het is een ideale gelegenheid om elkaar te zien en lekker bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Maar soms heb je ook even tijd voor jezelf nodig, bijvoorbeeld om even tot rust te komen of om even op te laden. Wees niet bang om deze tijd voor jezelf op te eisen. Een moment voor jezelf laadt de batterij weer op en zorgt ervoor dat je gezellig, fris en alert bent voor de rest van de feestdagen.

Plan vooruit om fit en gezond te blijven tijdens de feestdagen

Een van de meest effectieve manieren om fit en gezond te blijven tijdens de feestdagen is door vooruit te plannen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Stel gezonde menu’s samen en kook idealiter zelf om iets dat gezond en voedend is op tafel te zetten. Wissel alcohol af met water en maak voldoende tijd vrij voor beweging in het drukke schema. Door vooraf de feestdagen in te plannen zorg je ervoor dat je echt aan jezelf en aan jouw gezondheid toe komt.

Deel dit: