Verantwoord bewegen bij artrose

Trampolinespringen gezonder dan hardlopen

Regelmatig en voldoende bewegen is belangrijk voor iedereen om in goede gezondheid te blijven. Toch kan het voor sommige mensen best een uitdaging zijn om te blijven bewegen, bijvoorbeeld als je artrose hebt. Toch is het juist dan zo belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit om de gewrichten soepel te houden en gezond te blijven. Vandaag geven wij daarom enkele handige tips om verantwoord te bewegen bij artrose.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in één of meerdere gewrichten dunner wordt. Dit dunner worden van kraakbeen bij de gewrichten leidt tot diverse klachten. Veel gehoorde klachten zijn gewrichtspijn, stijfheid, ontstekingen en een krakend geluid bij het bewegen. In een later stadium van de ziekte kan de stand van het gewricht veranderen. Dit kan een andere stand van de botten tot gevolg hebben. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Het komt veel voor bij ouderen, maar het kan ook bij jonge mensen voorkomen. Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen. Intensief sporten of zwaar lichamelijk werk verrichten kan ook van invloed zijn op de ontwikkeling van de ziekte.

Verantwoord bewegen bij artrose

Iedereen is gebaat bij voldoende beweging om gezond en fit te blijven. Bij artrose is het belangrijk om te blijven bewegen om de gewrichten en het kraakbeen soepel te houden. Daarnaast is het belangrijk om op gewicht te blijven om de gewrichten niet meer te belasten. Regelmatig bewegen versterkt de spieren rondom de gewrichten. Dit zorgt voor een betere ondersteuning van de gewrichten. Door regelmatig in beweging te komen, kan de pijn worden verminderd en blijf je fit. Hierbij is het wel belangrijk om te kiezen voor een activiteit die past bij je. Houd rekening met eventuele beperkingen die je hebt. Het is belangrijk om overbelasting te voorkomen.

Sporten met artrose

Er zijn veel activiteiten en sporten die geschikt zijn voor mensen met artrose. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, zwemmen, fietsen, yoga en trampolinespringen. Het is hierbij wel belangrijk om de activiteiten langzaam op te bouwen. Luister goed naar het lichaam om overbelasting te voorkomen. Vermijd activiteiten waarbij de gewrichten te direct worden belast. Om de gewrichten tijdens het sporten te ontzien, kun je schoenen dragen met schok dempende zolen. Ook kun je op een zachte ondergrond bewegen. De fitness trampoline is hierdoor ideaal voor mensen met artrose. Door de elastische elastieken wordt de schok gedempt en worden de gewrichten minder belast. Maar ook bij andere sporten is een zachte ondergrond ideaal. Denk hierbij aan tai chi, yoga of wandelen.

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *