5 tips om voldoende te bewegen als je het druk hebt

sporten als je het druk hebt

We hebben het met z’n allen tegenwoordig ontzettend druk. De kinderen moeten naar school, we moeten op tijd op ons werk zijn, de boodschappen moeten worden gehaald, rekeningen moeten worden betaald, we moeten op bezoek bij vrienden en familie, het huis kan wel een opruimbeurt gebruiken, de hond moet worden uitgelaten en de auto is aan een onderhoudsbeurt toe. En laten we vooral ook niet vergeten dat we daarbij ook nog tijd moeten maken voor ons gezin, onze hobby’s en onze gezondheid. Want alhoewel ons welzijn over het algemeen als iets heel vanzelfsprekends wordt gezien, merk je pas in tijden van ziekte en zeer hoe belangrijk de gezondheid is in dit geheel. Zonder een goede gezondheid ben je ook niet in staat om de rest van je leven in balans te houden. Voor een goede gezondheid is regelmatig bewegen essentieel. Het beweegadvies in Nederland luidt dat volwassenen minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning zouden moeten doen. Daarbij is ook het advies om minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Helaas halen de meeste mensen dit beweegadvies niet omdat ze het geen prioriteit maken en het te druk hebben met andere dingen. Wij geven daarom 5 tips om voldoende te bewegen als je het druk hebt.

#1 Combineer het sporten met een andere activiteit

Als je niet genoeg ruimte in de agenda hebt om tijd in te plannen voor het sporten, combineer het sporten dan met een andere activiteit. Neem de fiets naar de supermarkt in plaats van de auto. Haal de kinderen lopend op voor de verandering, of maak een lange wandeling met de hond. Zo ben je doelgericht bezig met de activiteiten op de agenda en kom je toch aan je dagelijkse portie beweging.

#2 Doe wat je leuk vindt

Veel mensen maken van sporten geen prioriteit omdat ze het niet leuk vinden. Er zijn echter zoveel verschillende sporten dat het eigenlijk niet mogelijk is dat er werkelijk niets is dat bevalt. Vindt een sport die bij je past, zie het écht als een hobby en ga ervoor. Bewegen is zoveel leuker als je het met plezier doet.

#3 Maak van sporten een prioriteit

Als we het druk hebben, is goede zelfzorg vaak het eerste dat erbij inschiet. We nemen geen tijd voor voldoende rust, we eten minder gezond en we komen niet aan sporten toe. Toch zijn al deze elementen essentieel voor onze functioneren. Maak daarom van sporten een prioriteit. Plan het in de agenda, laat er niets tussen komen en neem die tijd om goed voor jezelf te zorgen.

#4 Sport thuis

Het is begrijpelijk dat je na een drukke dag nauwelijks nog moed kan verzamelen om naar de sportschool of sportclub te gaan. Als je hier niet voor te porren bent, laat het dan. Kies er in plaats daarvan voor om thuis te sporten. Zo hoef je de deur niet uit en is de drempel lager. Met een yogamat of een fitness trampoline kun je thuis eenvoudig in beweging komen en het zelfs combineren met andere activiteiten. Zo is er geen excuus meer om niet te sporten.

#5 Doe het samen

Sommige mensen vinden het fijner om alleen te sporten, maar er zijn bepaalde voordelen te benoemen aan het samen sporten. Zo heb je altijd iemand die je motiveert als je geen zin of tijd hebt. Daarnaast zorgt samen met iemand sporten ervoor dat het sporten ook direct een sociaal moment is. Sociaal contact is belangrijk in het leven en zo combineer je twee belangrijke dingen met elkaar in één activiteit.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *