5 tips voor een goede stofwisseling

stofwisseling

Je hoort de term ‘stofwisseling’ vrij regelmatig vallen, maar wat is het precies? En waarom is het zo belangrijk voor een goede gezondheid? De stofwisseling is het alledaagse woord voor ons metabolisme. Dit is het gehele proces van de aanvoer van bouwstoffen (dat energie verbruikt) en de afvoer van stoffen (waarbij energie vrijkomt). Je lichaam functioneert pas goed als de stofwisseling goed zijn werk doet. Het zorgt namelijk voor het vrijmaken van energie uit opgenomen stoffen, het gebruik van bouwstoffen in het lichaam en het afvoeren van afvalstoffen. De stofwisseling is een continu proces, al is dit niet altijd even actief. Bij inspanning zal het proces sneller gaan en in rust gaat de stofwisseling ook een tandje lager. Ook hebben factoren als gewicht, lengte, spiermassa, leeftijd, erfelijkheid en de hormoonhuishouding effect op de snelheid van het stofwisselingsproces. Gelukkig kun je zelf ook veel doen. Wij geven in dit artikel 5 tips voor een goede stofwisseling en een goede gezondheid.

#1 Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen is sowieso goed voor iedereen, maar ook voor een goede stofwisseling is veel beweging absoluut aan te raden. Een aanrader hiervoor is cardiotraining. Door middel van cardio oefeningen verbrand je veel energie, zowel tijdens de workout als in de uren na de workout. Maar het hoeft niet direct een intensieve workout te zijn: ook een stevige wandeling of een fietsrit kan de hartslag al flink doen oplopen en de stofwisseling een boost geven.

#2 Werk aan spiermassa

Spiermassa verbrandt meer energie dan vet, zelfs in rust. Daarom is het nuttig om te werken aan spiermassa. Met meer spieren verbrand je zowel tijdens het sporten als tijdens het rusten meer energie en blijft jouw stofwisseling actief.

#3 Eet vaker

Wij zijn erg gewend aan het consumeren van drie grote maaltijden op een dag, maar voor een goede stofwisseling is het eigenlijk slimmer om meerdere malen op een dag een kleinere maaltijd te nuttigen. Door minimaal 5 eetmomenten op een dag in te plannen, houd je jouw stofwisseling actief.

#4 Slaap voldoende

Tijdens onze slaap neemt onze stofwisseling ook een beetje rust, maar toch is het belangrijk om wel voldoende te rusten. Door te weinig te slapen, kun je jouw huishouding flink in de war schoppen met een vertraagd metabolisme en hongergevoelens tot gevolg.

#5 Zet de verwarming lager

Ons lichaam gebruikt veel energie om onze lichaamstemperatuur constant te houden. Hierbij wordt ons metabolisme flink aan het werk gezet en het is dan ook logisch dat we het lichaam hierin kunnen sturen. Door de verwarming wat lager te zetten, dwing je jouw stofwisseling om te versnellen om het lichaam op temperatuur te brengen. En het is nog duurzaam ook!

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *