Veilig sporten tijdens de zwangerschap

zwangerschap

De zwangerschap is een ontzettend bijzondere periode, maar brengt vaak wel wat onzekerheden met zich mee. Wat mag je nu eigenlijk wel en niet eten? Gaat alles wel goed met mijn kindje? En kan ik nu beter wel of niet sporten tijdens mijn zwangerschap? We helpen je graag op weg met advies! In dit artikel vertellen we je alles over veilig sporten tijdens de zwangerschap.

zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich af of ze eigenlijk wel mogen sporten als ze zwanger zijn. Brengt de beweging het kindje geen schade toe? En is het wel verstandig om inspannend te bewegen? Laten we je geruststellen: sporten tijdens de zwangerschap kan doorgaans helemaal geen kwaad. Sterker nog, het wordt zelfs aangeraden!

Vanaf het prille begin van de zwangerschap tot aan de laatste loodjes kun je prima bewegen en de sporten doen die je voor de zwangerschap ook al deed. Naar mate de buik groter wordt en de zwangerschap vordert, zal het bewegen misschien iets minder makkelijk gaan en is het slim om de intensiteit aan te passen, maar je hoeft absoluut niet te stoppen met sporten.

Er zijn natuurlijk enkele kanttekeningen te plaatsen bij dit advies. Als je een zwangerschap hebt met complicaties is het verstandig om altijd eerst even te overleggen met jouw arts. Soms is rusten verstandiger dan bewegen, zowel voor jouw eigen gezondheid als dat van jouw kleintje. Bovendien is sporten niet verstandig wanneer je een hoge bloeddruk hebt, last hebt van hartkloppingen of wanneer de vliezen zijn gebroken. Maar als dit niet aan de orde is, is bewegen juist erg aan verstandig!

Hier moet je op letten

Uiteraard is niet elke sport even verstandig tijdens de zwangerschap. Zo zijn risicosporten, zoals klimmen, skydiven en surfen, misschien minder geschikt in deze periode. Ook brengen vechtsporten onnodige risico’s met zich mee voor zowel jezelf als jouw ongeboren kind en kunnen balsporten ook minder verstandig zijn met het oog op de veiligheid van de zwangere buik. Bovendien is het verstandig om jouw lichaam goed in de gaten te houden. Door het extra gewicht neemt de belasting tijdens het sporten namelijk ook toe. Hierdoor kunnen er sneller gewrichts- en spierpijnen optreden en ben je gevoeliger voor blessures.

Fijne activiteiten tijdens de zwangerschap

Je zult vast wel begrijpen dat lang niet alle sporten en activiteiten even prettig of makkelijk zijn tijdens de zwangerschap. Gelukkig zijn er nog tal van leuke sporten die je kunt doen als je zwanger bent. Wij zetten enkele fijne activiteiten op een rij, maar vergeet ook zeker niet dat er volop keuze is aan sporten specifiek gericht op zwangere vrouwen, zoals wandelen, yoga en zwemmen.

 • wandelen
 • hardlopen
 • fietsen
 • trampolinespringen
 • tennissen
 • badmintonnen
 • zwemmen
 • acquajoggen
 • yoga
 • aerobics
 • krachttraining
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *