Zo belangrijk is beweging bij ADHD

ADHD

Beweging is goed voor iedereen. Jong of oud en fit of ziek: regelmatig in beweging komen doet je lijf en je hersenen goed. Maar sporten kan nog veel meer doen dan zorgen voor soepele spieren en gewrichten en in conditie blijven. Voor iemand met ADHD is sporten een essentieel onderdeel voor het goed functioneren op een dag. Beweging kan namelijk een enorm verschil maken bij veelgehoorde klachten bij ADHD. Daarom bespreken we vandaag het belang van beweging bij ADHD.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting voor aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis. Het is een aangeboren en vaak erfelijke ontwikkelingsstoornis die vaak al te herkennen is in de kindertijd. Bij kinderen en volwassenen met ADHD doen zich problemen met de concentratie voor in combinatie met hyperactiviteit. Mensen met ADHD kunnen zich daardoor vaak moeilijk focussen op een taak, hebben vaak moeite met het afmaken van dingen, zijn vaak chaotisch, kunnen slecht stilzitten en ontspannen, zijn impulsief en ervaren vaak een gevoel van rusteloosheid. Deze klachten zijn dusdanig aanwezig dat ze een negatief effect hebben op het dagelijks functioneren. Ze verstoren bijvoorbeeld het functioneren thuis of op school of bemoeilijken het contact met anderen. Er wordt geschat dat 3 tot 5% van de kinderen onder de 16 jaar voldoen aan de criteria voor ADHD. Onder jongvolwassenen is dit 2%. Dat is een behoorlijk deel van de bevolking dat kampt met deze problemen.

Het belang van beweging bij ADHD

Een groot onderdeel van ADHD is de hyperactiviteit. ADHD zonder deze hyperactiviteit noemen we namelijk ADD. Deze hyperactiviteit is de reden dat mensen met ADHD slecht kunnen stilzitten en een gevoel van rusteloosheid ervaren. Om om te gaan met deze hyperactiviteit is beweging ontzettend belangrijk. Door beweging een onderdeel te maken van de dagelijkse routine is er een uitlaatklep voor de overtollige energie. Hierdoor nemen de klachten omtrent hyperactiviteit af en wordt een verbetering in de concentratie gezien. Daarnaast kan het voor sommige mensen met ADHD soms lastig zijn om helder na te denken. Dit wordt veroorzaakt door een dopaminetekort in de hersenen. Tijdens het sporten ervaar je een boost van dopamine en dit kan nu net de oplossing zijn voor deze problemen. Springen op de fitnesstrampoline van Flexbounce zou, naast heel erg plezierig zijn, ook nog wel eens heel erg goed kunnen zijn bij ADHD!

 

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *