Tips om direct stress te verminderen

stress verminderen

We leven in een maatschappij waar iedereen continu heel druk en gespannen lijkt te zijn. Al deze stress is helemaal niet goed voor ons welzijn. Stress kan op korte termijn al zorgen voor allerlei lichamelijke en psychische klachten, zoals hoofdpijn, prikkelbare darmen, hartkloppingen, vergeetachtigheid, slapeloosheid en spierpijn. Daarnaast ben je met stress ook vatbaarder voor allerlei ziektes omdat je immuunsysteem minder goed werkt. Genoeg redenen dus om korte metten te maken met stress. Met deze handige tips kun je snel en effectief jouw stress verlichten.

#1 Meditatie

De laatste jaren is meditatie steeds populairder geworden in ons land. Niet zo gek, want iedereen kan mediteren en het kan altijd. Meditatie wordt al duizenden jaren gebruikt om innerlijke rust en spirituele verrijking te bereiken. Tijdens het mediteren neem je een moment rust en ontspan je om zo spanning en stress weg te laten ebben. Vaak wordt dit zittend met gesloten ogen gedaan, maar in principe kan dit overal en op elke manier. Er zijn diverse apps en video’s beschikbaar voor een begeleide meditatie, maar je kunt dit ook gerust zonder begeleiding doen in jouw vrije minuten. Online vind je diverse tips om aan de slag te gaan met meditatie, bijvoorbeeld op Happy With Yoga.

#2 Mindfulness

In het verlengde van meditatie ligt mindfulness. Beide gebruiken leggen de nadruk op de ademhaling en op het vinden van een moment van innerlijke rust. Maar waar meditatie zich voornamelijk richt op doelgericht ademhalen en het vinden van spirituele verrijking, kan mindfulness overal en altijd worden toegepast om de rust in jezelf terug te vinden. Mindfulness betekent dat je een bepaald moment of een bepaalde handeling met volle aandacht beleeft. Geen afdwalende gedachten en niet multitasken, maar rustig en bewust tandenpoetsen, koken, afwassen of naar buiten kijken. Door dat moment rust te nemen en even in het hier en nu te zijn, kun je de gedachten juist afleiden van alle zorgen en tot jezelf komen.

#3 Baden of douchen

Een warm bad of juist een frisse douche kan altijd uitkomst bieden na een zware dag of bij veel zorgen. Veel mensen zien een warm bad als dé ultieme ontspanning. Het ontspant de spieren en je neemt even een moment voor jezelf om de gedachten te verzetten. Dit kun je thuis doen, maar natuurlijk ook in een kuuroord of sauna. Ben je juist toe aan een snelle opkikker, dan zweren sommige mensen bij een verfrissende douche. Probeer het eens uit en ontdek wat jouw lichaam goed doet in tijden van stress.

#4 Sporten

Voor veel mensen is sporten juist een lage prioriteit in tijden van spanning. Dat is jammer, want juist in beweging komen kan uitkomst bieden bij stress en stressgerelateerde klachten. Door te bewegen maak je het lichaam losser en worden endorfines aangemaakt. Dit hormoon zorgt direct voor een kalmer en gelukkiger gevoel. Daarbij is sporten ook een fijne manier om de aandacht te verleggen. Stel dat je graag trampolinespringt op een fitness trampoline van Flexbounce. Tijdens de oefeningen ben je heel geconcentreerd bezig met het springen en heb je al jouw aandacht hiervoor nodig. Door de focus te leggen op deze fysieke taak, ben je direct uit jouw hoofd gestapt en verdwijnen de zorgen naar de achtergrond. En tot slot draagt regelmatig bewegen ook bij aan een goede gezondheid en een goede weerstand. Dit is onmisbaar is stressvolle tijden.

#5 Luister naar muziek

Muziek speelt voor veel van ons een heel belangrijke rol in ons leven. We luisteren er naar als we op een feest zijn, we zingen voor onze kinderen en we hebben herinneringen aan speciale nummers. Muziek heeft ook een belangrijke invloed op onze gesteldheid. We kunnen er vrolijk, energiek en gesterkt door worden, maar we kunnen er ook verdrietig, gedeprimeerd en geraakt door worden. Als je veel stress ervaart, kun je jouw playlist hierop instellen. Zorg ervoor dat je een selectie aan nummers klaar hebt staan om jezelf op te peppen en op te vrolijken. Sommige mensen ervaren klassieke muziek als de ultieme ontspanning, andere mensen raken pas de stress kwijt als ze op de muziek kunnen dansen en springen. Vind een playlist, cd of radiozender die past bij jou en luister ernaar als je het nodig hebt.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *