Zo belangrijk is lichaamsbeweging voor de mentale gezondheid

mentale gezondheid

We krijgen regelmatig in artikelen, reclames en van medisch specialisten te horen hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor onze fysieke gezondheid. Maar wist je dat bewegen ook heel veel positieve effecten heeft op de mentale gezondheid? Regelmatig sporten kan helpen om stress, angst en depressie te verminderen en het kan ons gevoel van welzijn en geluk verbeteren. In dit artikel bespreken we het belang van lichaamsbeweging op de mentale gezondheid.

mentale gezondheid

Stress verminderen door lichaamsbeweging

Eén van de belangrijkste redenen waarom lichaamsbeweging goed is voor de mentale gezondheid is dat het veel kan doen om stress te verminderen. Wanneer we bewegen, produceren onze hersenen endorfines. Deze zogenaamde ‘gelukshormonen’ werken als natuurlijke pijnstillers en geven een gevoel van geluk en ontspanning. Bovendien kan lichaamsbeweging helpen om spanning in de spieren te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren. Dit helpt enorm om je rustiger en meer ontspannen te voelen.

Natuurlijk is bewegen niet de enige remedie tegen stress. Ook een gebalanceerd dieet, voldoende slaap, frisse lucht en voldoende ontspanning kan enorm veel verschil maken in het ervaren van spanning en stress. Maar bewegen is zeker een belangrijke factor in dit opzicht.

Lichaamsbeweging tegen angst en somberheid

Naast het verminderen van stress kan lichaamsbeweging ook helpen bij het verminderen van angst en depressie. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van lichaamsbeweging op de mentale gezondheid. Uit diverse studies is gebleken dat sporten en bewegen een groot verschil kan maken wat betreft de symptomen van angst en depressie.

Er zijn diverse manieren waarom beweging bijdraagt aan minder angstgevoelens en somberheid. De endorfines die je aanmaakt tijdens het bewegen spelen daarbij al een grote rol. Maar ook het ontspannen tijdens het sporten is belangrijk om angst en depressie te verminderen. Bovendien kom je tijdens het sporten, of je nu gaat hardlopen of springt op de fitness trampoline, even uit je hoofd en doorbreek je de cyclus van negatieve gedachten. Bovendien kan bewegen ook gewoon heel erg leuk zijn en meer plezier in je leven is altijd verstandig als je kampt met negatieve gevoelens.

Trampolinespringen voor de mentale gezondheid

Sporten is dus goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Het maakt daarbij absoluut niet uit wat voor sport je beoefend. Het belangrijkste is dat je een activiteit vindt die past bij jou en waar je veel plezier in hebt. Zo houd je het sporten goed vol en profiteer je optimaal van alle voordelen.

Trampolinespringen is een effectieve en leuke manier om in beweging te komen. Het is geschikt voor jong en oud en voor allerlei niveaus en het wordt nooit saai of eentonig. Je kunt eindeloos variëren met de oefeningen en je kunt sporten waar en wanneer jij dit wilt. Vooral voor mensen met fysieke problemen is de fitness trampoline ideaal. Of je nu gewrichtsproblemen hebt, kampt met rugpijn of aan het revalideren bent: met de fitness trampoline train je op jouw niveau zonder de gewrichten veel te belasten.

Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van een goede fysieke en mentale gezondheid. Natuurlijk is het geen vervanging voor professionele hulp bij ernstige mentale problemen. Als de gevoelens van angst, somberheid en stress langdurig aanhouden is het altijd verstandig om hier met een professional over te praten.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *