Kinderen leren beter door te bewegen

kinderen bewegen

Veel kinderen zijn kleine bommetjes met energie die het huis door stuiteren en zelfs aan het einde van de dag nog bruisen van de energie. Als ouder kijk je enerzijds naar met een steek van jaloezie. Je zou zelf ook wel zoveel energie willen hebben. Maar anderzijds kan ook erg vermoeid zijn om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat die druktemakers in het gareel te houden en te vermaken. Toch heeft al dat bewegen van kinderen heel veel voordelen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt namelijk dat bewegen leidt tot betere prestaties op school. Hoe dat precies werkt, leggen we uit in dit artikel.

kinderen bewegen

Hoe helpt bewegen met leren

De kinderen gaan overdag naar school en spelen in de pauzes druk op het schoolplein. Bij thuiskomst weten ze niet hoe snel ze naar buiten moeten rennen om te gaan voetballen en gedurende de week zijn er natuurlijk ook nog de zwemlessen, voetbalclubs en danslessen waar de kinderen naartoe worden gebracht. Kinderen hebben het maar druk en lijken onvermoeibaar te zijn. Toch helpt al dit bewegen de kinderen op allerlei fronten. Kinderen blijven fit en gezond door al deze activiteiten en het stimuleert hun sociale contacten. Maar daarnaast helpt al dit bewegen ze ook nog eens bij het leren op school. Ja echt!

Er zijn verschillende manieren waarop een actief leven helpt bij de schoolprestaties van kinderen. Zo is gebleken dat kinderen die frequent bewegen een beter zelfbeeld hebben en zich beter kunnen concentreren. Door beweging te integreren in het onderwijs kunnen zelfs nog meer voordelen worden behaald. Zo is uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen gebleken dat kinderen na het bewegen meer taakgericht aan het werk gingen en ervaren kinderen meer plezier in het leren. Er wordt daarom volop geëxperimenteerd met beweegonderwijs in combinatie met bijvoorbeeld reken- en taallessen.

Hoe kun je kinderen meer laten bewegen?

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om een actieve lifestyle bij kinderen aan te moedigen. Laat de kinderen dus vooral lekker rondrennen en buitenspelen. Wil je jouw kinderen juist stimuleren om meer te gaan bewegen? Ga dan eens op zoek naar een sportclub waar jouw kind zich bij thuis voelt of maak er een gewoonte van om met het gezin wekelijks een (bos)wandeling te maken of vaker op de fiets naar school te gaan. Ook hier geldt: goed voorbeeld doet zeker volgen. En regelmatig bewegen is gezond voor iedereen in het gezin.

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *