Versterk de bekkenbodem met trampolinespringen

bekkenbodem

Een pijnlijke en verzwakte bekkenbodem is een veelgehoorde klacht onder vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Dat is niet zo gek, want tijdens de zwangerschap krijgt het bekken behoorlijk wat te verduren. Door de druk die op de bekkens komt te staan tijdens de zwangerschap, worden de gewrichten en spieren in de bekkenbodem zwakker. Enkele vrouwen hebben zodanig last van deze klachten dat ze te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Ook de bevalling oefent behoorlijke druk uit op de bekkens. Deze effecten kunnen ook na de bevalling nog voor klachten zorgen. Dat bekkenbodemklachten veel voorkomen blijkt wel uit het feit dat 40% van de vrouwen aangeeft wel eens ongewenst urine te verliezen. Daarnaast heeft ongeveer 25% van de volwassen vrouwen last van een verzakking.

De functie van onze bekkenbodem

De verzwakking van de spieren van de bekkenbodem tijdens de zwangerschap is van belang voor een soepel verloop van de bevalling. Na de bevalling wil je natuurlijk wel dat deze spieren en gewrichten weer hun werk doen. De bekkenbodem is namelijk ontzettend belangrijk in ons lichaam. De bekkenbodem biedt ondersteuning voor de organen die zich in de bekkenbodem bevinden, waaronder de blaas en baarmoeder. Deze ondersteuning voorkomt verzakkingen en bijbehorende klachten. Tevens dient de bekkenbodem als sluitfunctie voor de urinebuis en endeldarm. Zo gaat de bekkenbodem onder andere urineverlies tegen. Ook speelt de bekkenbodem een belangrijke rol bij een goed postuur. Dat zijn een heleboel goede redenen om te werken aan de versterking van de bekkenbodemspieren na de bevalling.

Verstevig de bekkenbodem op de trampoline

Gelukkig kun je met trampolinespringen op een leuke en laagdrempelige manier deze klachten verminderen. Omdat trampolinespringen als minder inspannend dan andere sporten wordt ervaren is het een fijne manier om na de bevalling langzaamaan weer conditie op te bouwen. Het springen op een trampoline met elastische veren is daarnaast een uitstekende manier om de spieren in het hele lichaam te versterken. Dit effect geldt ook voor de bekkenbodemspieren. Je kunt beginnen met een paar minuten per dag om conditie op te bouwen en te wennen aan de trampoline. Daarna kun je dit langzaam uitbreiden naar een intensievere work-out met gerichtere oefeningen.

Bron: Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie (NVOG)

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *