Verbeter je bloedsomloop

Een goede bloedsomloop is van levensbelang. Je kunt het zien als het transportsysteem van het lichaam. Ledematen en organen in ons lichaam worden voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, die door de bloedcirculatie door het lichaam worden gepompt. Tegelijkertijd zorgt de bloedcirculatie ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden en dat de temperatuur op peil wordt gehouden. Je kunt je voorstellen dat het erg belangrijk is om deze op pijl te houden. Wanneer je hier onvoldoende voor zorgt, kan dit leiden tot onherstelbare schade aan organen, met name de hersenen en het hart. Daarom een aantal tips om je bloedsomloop te bevorderen.

Drink voldoende water

Het belang van voldoende water drinken is algemeen bekend maar wordt toch nog eens benadrukt. Je zou dagelijks minimaal twee liter water moeten drinken om de bloedsomloop te bevorderen. Dit helpt om voedingsstoffen en zuurstof naar de organen en de weefsels te doen stromen, waardoor de cellen en het weefstel gehydrateerd worden.

Koude douches

Durf je het aan, dan zijn warme en koude douches een andere methode voor het verbeteren van de bloedcirculatie. Warme douches, gevolgd door koude, zullen de bloedvaten nabij het oppervlak van de huid verwijden zodat meer bloed erdoorheen kan stromen. Let erop dat je altijd met een koude douche stopt in de ochtend. Dat zorgt ervoor dat je wakker wordt en vol energie aan je dag kunt beginnen.

Kruiden

Specerijen zoals gember, kruidnagel en kaneel kun je zowel inwendig gebruiken (in gerechten of als thee), maar ook uitwendig (in een bad of voetenbad). Ze stimuleren de doorbloeding op de plekken die ze aanraken; het effect is dan ook weldadig, maar kortdurend.

Vermijd langdurig zitten

Uit analyses van TNO blijkt dat het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en depressie aanzienlijk wordt verhoogd wanneer je landurig zit. Veel mensen werken tegenwoordig lang achter een computer, maar eigenlijk is daarmee een nieuw arbeidsrisico ontstaan. Zelfs als je regelmatig sport, is het belangrijk niet te lang achter elkaar te zitten. Er wordt aangeraden om regelmatig van houding te veranderen en op zijn minst om het uur even te bewegen.

Kies een leuke sport

Een actief leven is goed voor de gezondheid van het hart, en dit is op zijn beurt belangrijk voor een gezonde bloedsomloop. Grote fysieke inspanningen zijn niet nodig. Matige inspanningen zijn namelijk reeds voldoende om de hartspieren goed te laten werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn wandelen of zwemmen, maar zoek je echt iets leuks, dan is de Flexbounce trampoline natuurlijk ook een idee.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *