Lang zitten: een nieuwe bedreiging voor de gezondheid

Kantoorbaan niet altijd goed voor gezondheid

Voor dit artikel kun je beter even gaan staan. 😉 Uit onderzoek van onder meer TNO blijkt namelijk dat langdurig zitten nog schadelijker is voor je gezondheid dan vaak wordt gedacht. In steeds meer beroepen dwingt de aard van het werk ons om lang op een stoel te blijven plakken, maar eigenlijk is daarmee een nieuw arbeidsrisico ontstaan.

Dat het ongezond is om weinig te bewegen, is natuurlijk vaak wel bekend. Vrij onbekend echter, is dat langdurig zitten ook schadelijk is voor je gezondheid wanneer je regelmatig sport. Iemand die veel gaat joggen, maar op kantoor veel zit, loopt dus toch gezondheidsrisico’s.

Wat zijn die risico’s voor de gezondheid?

Uit analyses van TNO blijkt dat het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en depressie aanzienlijk wordt verhoogd wanneer je landurig zit. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat een lange zittijd samengaat met een verhoogde kans op sommige vormen van kanker. Dit komt doordat diverse lichamelijke processen vertragen wanneer je zit. Je lichaam komt als het ware in een soort ‘shut down-mode’.

Tips

Je hebt mensen die van nature al heel beweeglijk zijn van aard. Voor hen is lang stilzitten sowieso een crime, dus zij zullen meer geneigd zijn om pauzes in te lassen. Ben je dit echter niet, dan is het goed om regelmatig van houding te veranderen en op zijn minst om het uur even te bewegen. Haal bijvoorbeeld net even wat vaker wat te drinken of ga eens buurten bij een collega. Helemaal leuk is het natuurlijk als je je baas kunt motiveren om de Flexbounce trampoline te introduceren. Naast dat dit een gezonde manier van bewegen is, komt er door het springen ook endorfine vrij, wat zorgt voor een positiever en gelukkiger gevoel. Super voor de werksfeer! We komen graag langs om te bespreken hoe we jou en je collega’s kunnen helpen om fitter en gezonder te worden. flexbounce.nl/contact

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *