Lipoedeem – ervaringen van Annet

,
Lipoedeem

In deze blog gaan we uitgebreider in op lipoedeem. Wat is lipoedeem en wat kan je eraan doen? Tevens kregen we een leuk stukje van Annet toegestuurd over haar ervaringen met lipoedeem en haar oefeningen op de Flexbounce fitness trampoline. Hartelijk dank Annet voor het toesturen!

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische, niet te genezen, veelal pijnlijke ziekte met een bovenmatige toename van vetweefsel op de benen, de heupen, de billen en/of de armen. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd en ontstaan er pijnlijke zwellingen (lymfoedeem).

Symptomen Lipoedeem

De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen.

Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken.

Benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophoping (meer informatie vindt u op onze pagina lymfoedeem). Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten, en de huid van de benen kan beschadigen door schuring.

Patiënten hebben last van vermoeidheid en zijn soms beperkt in hun mobiliteit. Dit kan invloed hebben op hun dagelijkse functioneren en leiden tot maatschappelijke isolatie, psychosociale klachten en obesitas.

Diagnose

Je kunt het beste een huisarts of medisch specialist benaderen voor een diagnose en een gezondheidsprofiel. Soms is het wenselijk om naast een huidtherapeut ook andere (para)medici in te schakelen, denk aan een diëtiste, een psycholoog of een chirurg. Een chirurgische ingreep in de vorm van liposuctie kan in een vergevorderd stadium de functionaliteit van het lichaam verbeteren, pijnklachten en zwelling verminderen en uw fysieke uiterlijk en kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Hormonen spelen een rol; soms is een schildklierafwijking de oorzaak.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium ontdekt wordt om verergering of complicaties tegen te gaan en mogelijke psychosociale klachten te ondervangen.

Lymfoedeem kan verergeren door extreme kou en extreme warmte. Datzelfde geldt voor verbranding door de zon, insectenbeten, geïnfecteerde wondjes of andere infecties en knellende kleding.

Wat kun je er zelf aan doen?

De Hormoonfactor methode draagt zeker bij aan het verbeteren van lipoedeem. Je verbetert de darmwerking en de hormonale disbalansen worden vermindert. Sport en beweging helpen natuurlijk ook omdat ze de doorbloeding bevorderen. Tevens is het aan te raden om 4 hormonen te laten meten in het bloed, namelijk: actief schildklierhormoon T3, testosteron, progesteron en oestrogeen. Vaak is bij lipoedeem de T3, testosteron en progesteron te laag ten opzichte van oestrogeen.

Laat deze hormonen meten bij je huisarts als deze mee wil werken, want vaak staat deze test niet in hun protocol van lipoedeem. Daarnaast is het mogelijk om ook via een andere weg de bloedwaarden te meten mocht je huisarts niet mee willen werken. Ellen Tiben kan je hier zeker meer info over geven. Als eenmaal de waarden van de 4 hormonen bekend zijn kan je er aan gaan werken. Want een goede schildklierwerking en omzetting naar actief schildklierhormoon (T3) en een goede verhouding van oestrogeen ten opzichte van progesteron en testosteron zijn belangrijk om weer in balans te krijgen mocht je de lipoedeem willen behandelen.

Ervaringen van Annet

Sinds kort heb ik een Flexbounce fitness trampoline en wat ben ik er blij mee! Door de rekbare elastiekringen i.p.v. metalen veren kan ik op een zachte en prettige manier bewegen zonder dat het een overbelasting geeft op mijn gewrichten en rug.

Ik voel nu al het effect op de spieren in mijn lichaam. Alle spieren klein, groot, houdings- en evenwichtsspieren doen mee!

Het geeft een fantastisch gevoel weer in beweging te zijn.

Waarom heb je de Flexbounce trampoline gekocht?

Ik heb de Flexbounce gekocht omdat ik lipoedeem heb en mijn immuunsysteem over-reactief is. Ik heb hoge verwachtingen dat trampoline springen een goede verbetering zal brengen. Het zet je bloed in beweging en het stimuleert de afvoer van vocht via de lymfvaten en dat is nou net wat ik nodig heb met mijn gezondheidsproblemen.

Met de Flexbounce trampoline heb ik de manier gevonden om mezelf op een super leuke manier weer fit te krijgen en mijn klachten te verminderen.

Door de opklapbare pootjes staat hij binnen een minuut in mijn keuken en kan ik beginnen met ‘springen’….tenminste als mijn kinderen er niet sneller op zijn :-).  Ze wilden namelijk al zolang een trampoline en engergiek springen ze op en neer. Het liefst willen ze niet meer stoppen.

Welke oefeningen doe je op de Flexbounce trampoline?

De leuke workouts op internet met heerlijke muziek zijn dan nu nog te zwaar voor mij, ik doe het voor het begin dus nog iets rustiger aan. De eerste maand heb ik voornamelijk rustig met de voeten op de mat zachtjes op en neer gebounced. Voor mijn kinderen is het een makkie door de goedverende en stabiele trampoline en zij springen er dan ook vol op los.

En zo staat iedereen op zijn eigen manier en redenen, maar met dezelfde lach op de Flexbounce!

Met hartelijke groet, Annet

Bron: NVH

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *