Fibromyalgie – Ervaringen van Nanke

,

Deze week aandacht in onze blog voor Fibromyalgie. Wat is Fibromyalgie en wat zijn de behandelingsmogelijkheden. Ook lees je in deze blog de ervaringen van Nanke en haar man Benno met de Flexbounce fitness trampoline. Nanke heeft al jaren last van Fibromyalgie en vertelt in deze blog meer hierover. Daarnaast heeft Nanke ook een leuk filmpje gemaakt van Benno op de Flexbounce trampoline. Nanke en Benno, hartelijk dank voor het delen van jullie ervaringen!

Ervaringen van Nanke

“Sinds begin februari 2017 heb ik de Flexbounce in huis. Aangezien ik al jaren last heb van fibromyalgie klachten en daardoor veelal last van de spieren heb dacht ik dat dit wel iets voor mij zou zijn! De site van Flexbounce bekeken en toen besteld! Na het in elkaar zetten voorzichtig begonnen. In het begin even wennen maar al na 3 dagen dacht ik, he dit gaat goed. En eerlijk is eerlijk, ik voel me er een stuk beter door. Mijn man springt er nu ook regelmatig op, alhoewel hij wat meer durft zoals op het filmpje te zien is! Onze dochter die niet meer thuis woont lachtte ons eerst uit maar ik verneem dat ze nu iets vaker langskomt en dan naar de zolder verdwijnt. haha.

Dus Paul, we zijn er heel blij mee.

Groeten uit Assen, Benno en Nanke”.

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Veel patiënten zijn teleurgesteld omdat ze steeds te horen krijgen dat er niets te vinden is. Het karakteristieke is dat organische aandoeningen bij dit klachtenbeeld niet aantoonbaar zijn. Toch beelden de patiënten zich de klachten niet in. Ze hebben pijn en moeten geholpen worden.

Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat een van de meest voorkomende symptomen bij fibromyalgiepatiënten de chronische pijnlijke spieren zijn.

Behandelingsmogelijkheden

De meest voorkomende klachten (pijn – vermoeidheid – slaapstoornissen – stijfheid) kunnen verminderen met een aantal behandelvormen die, al dan niet in combinatie met elkaar, ervoor kunnen zorgen dat de fibromyalgiepatiënt beter met de klachten om zal kunnen gaan. Echter, geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dat ook de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft.

• Oefeningen, door gerichte training, verbeteren de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen. Zij zijn tevens belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren. Deze oefeningen (aquagym, zwemmen, fietsen, wandelen of trampoline springen) dienen echter steeds naar eigen vermogen te worden aangepast.

• Ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren.

• Leefwijze. Bewust leven, op tijd gas terug nemen en reële eisen stellen, dragen in positieve zin bij aan het omgaan met fibromyalgie.

• Voeding. Een plaats in de behandeling moet ook worden ingenomen voor voeding. Wie bijvoorbeeld vermoeidheid te lijf wil gaan en meer energie wil opdoen, moet ook aandacht gaan besteden aan gezonder eten.

 

 

Bron: Fybromyalgie.nl

 

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *