Trampolinespringen en stress incontinentie

fitness trampoline

Het is misschien een ietwat taboe onderwerp, maar we moeten het toch eens hebben over stress incontinentie. Maar liefst één op de vier vrouwen heeft namelijk last van ongewild urineverlies. In veel gevallen is dit het gevolg van stress incontinentie. Er heerst nog heel veel schaamte rondom dit onderwerp. Veel vrouwen praten er liever niet over, maar kampen dagelijks met de gevolgen hiervan. In dit artikel vertellen we alles over de relatie tussen trampolinespringen en stress incontinentie.

fitness trampoline

Wat is stress incontinentie?

Stress incontinentie is een vorm van incontinentie die wordt veroorzaakt door druk op de blaas. Vaak is deze vorm van incontinentie het gevolg van een verzwakte bekkenbodem. De spieren van de bekkenbodem zorgen er namelijk voor dat de blaas kan worden afgesloten en de plas kan worden opgehouden. Deze verzwakking van de bekkenbodemspieren kan diverse oorzaken hebben. Bij veel vrouwen is het een gevolg van de zwangerschap en bevalling of van het ouder worden.

We spreken van stress incontinentie wanneer er sprake is van urineverlies als er druk op de blaas wordt uitgeoefend. Hierom wordt deze vorm van incontinentie ook wel eens inspanningsincontinentie genoemd. Diverse dingen kunnen het urineverlies veroorzaken; een hoest- of niesbui, het tillen van objecten, schaterlachen of trampolinespringen. Het zijn alledaagse dingen die gewoon bij het leven horen.

Stress incontinentie en trampolinespringen

Je hebt vast wel eens reclames gezien over urineverlies. Hierin vertellen vrouwen dat ze helaas niet meer met hun kinderen kunnen trampolinespringen vanwege mogelijk urineverlies. Door de verzwakte bekkenbodemspieren is urineverlies een ongewenst bijeffect van diverse sporten, en vooral trampolinespringen. De druk die tijdens het springen op de blaas wordt uitgeoefend, is hiervoor verantwoordelijk.

Gek genoeg is trampolinespringen ook direct één van de oplossingen tegen stress incontinentie. De klachten worden namelijk veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren. Door deze spieren te trainen, kun je de spieren versterken en zo urineverlies tegengaan. De populaire kegeloefening biedt uitkomst bij het trainen van deze spieren. Je spant en ontspant de spieren tijdens de oefeningen om ze sterker te maken. Maar ook trampolinespringen is een echte aanrader. Tijdens het springen train je namelijk de bekkenbodemspieren op de juiste manier.  En door met regelmaat deze oefeningen te doen, werk je actief aan een sterkere bekkenbodem.

Hoe pak je het aan?

Je wilt uiteraard niet het risico lopen op ongewild urineverlies tijdens het trainen op de fitness trampoline. Daarom geven wij enkele tips:

  • Breng een bezoek aan het toilet voordat je begint met trainen. Dit kan de blaas ontzien.
  • Draag comfortabele kleding die geen druk uitoefenen op de blaas.
  • Drink niet te veel water voor of tijdens het sporten.
  • Vermijd stoffen die de aandrang verhogen voor het sporten. Dit zijn bijvoorbeeld cafeïne, suiker en alcohol.
  • Gebruik inlegkruisjes of speciaal ondergoed om het eventuele urineverlies op te vangen zonder dat het overlast geeft.
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *