Trampolinespringen na de bevalling: dit moet je weten

trampolinespringen na bevalling

Eén van de redenen dat wij zo gek zijn op trampolinespringen is, omdat het werkelijk voor iedereen is! Jong of oud, man of vrouw, fit of geblesseerd: iedereen kan plezier hebben aan springen op de fitness trampoline. We schreven al eerder over trampolinespringen tijdens de zwangerschap, maar hoe zit het eigenlijk met de mogelijkheden na de bevalling? Als je groot fan bent van sporten op de fitness trampoline, of graag met de kinderen op de trampoline staat, vraag jij je vast af hoe het zit met trampolinespringen na de bevalling. Is het veilig om te doen en waar moet je op letten? In dit artikel vertellen wij je graag alles over de do’s en don’ts voor trampolinespringen na de bevalling.

trampolinespringen na bevalling

Bewegen na de bevalling

Na de geboorte van jouw kind breekt een inspannende tijd aan. Door het herstel van de zwangerschap en de bevalling, de zorg voor jouw pasgeborene en het wennen aan je nieuwe rol als ouder is deze tijd bijzonder en vaak ook heel uitputtend. Het is daarom verstandig om de eerste weken na de bevalling voldoende rust te nemen om mentaal en fysiek aan te sterken. Doorgaans wordt daarom geadviseerd om pas na 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede het sporten na de bevalling weer op te pakken.

Als je weer gaat sporten na de bevalling is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. Je lichaam heeft tenslotte aardig wat te verduren gehad en er is veel veranderd. Je kunt niet verwachten dat jouw lichaam weer net zo presteert als voor de bevalling. Bovendien zijn zowel je buikspieren als je bekkenbodemspieren flink veranderd. Ontdek dus eerst langzaam wat je wel en niet kunt en raak bekend met jouw nieuwe lichaam. Bouw de work-outs langzaam op en ga zeker niet over de grenzen heen. Zelfs met korte work-outs werk je al aan je spierkracht en conditie.

Trampolinespringen na de bevalling

Sporten na zo’n 6 tot 8 weken na de bevalling is in de meeste gevallen dus zeker mogelijk, maar hoe zit dat eigenlijk met trampolinespringen? Heeft het springen op de trampoline niet te veel impact op het lichaam. We kunnen je geruststellen: trampolinespringen na de bevalling is helemaal veilig, mits je rekening houdt met je eigen grenzen en vermogens.

Een work-out op de fitness trampoline kan een waardevolle bijdrage leveren aan jouw herstel na een bevalling. Het is een fijne manier om de spieren los te maken, de bekkenbodem te verbeteren, de balans te vinden van jouw veranderde lichaam en jezelf mentaal en fysiek een boost te geven. Mama zijn in tenslotte niet niks en door tijd voor jezelf te nemen voor een work-out op de fitness trampoline houd je jezelf gezond en fit.

Urineverlies tijdens trampolinespringen

Maar het zit het dan met urineverlies tijdens het trampolinespringen? We hebben allemaal wel de reclames gezien waarbij wordt gewaarschuwd voor urineverlies tijdens het springen en bewegen na de bevalling. Het is zeker waar dat de bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap en bevalling veel te verduren hebben gehad. Hierdoor kan een bepaalde mate van incontinentie optreden, vooral tijdens inspanning. Hoezeer dit een probleem vormt, is echter heel verschillend van persoon tot persoon. Sommige vrouwen hebben hier regelmatig last van, terwijl andere vrouwen geen enkel last hebben van urineverlies.

Om te ontdekken of jij last hebt van incontinentie tijdens het trampolinespringen zul je dit uit moeten proberen. Maak gebruik van een inlegkruisje en spring voorzichtig op de trampoline. Alleen zo ontdek je hoe het gesteld is met jouw bekkenbodemspieren. Heb je last van urineverlies en een verzwakte bekkenbodem? Dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan jouw huisarts of een bekkenbodemfysiotherapeut. Zij kunnen je speciale oefeningen geven om je bekkenbodemspieren te versterken om de incontinentie te verminderen.

Trampolinespringen na de bevalling: yay or nay?

Springen op de fitness trampoline kan na de bevalling een fantastische manier zijn voor moeders om weer in beweging te komen en te werken aan hun conditie en spierkracht. Trampolinespringen is laagdrempelig, kan aangepast worden op het individuele niveau en is bovendien ontzettend leuk! Het is daarbij wel heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je eigen grenzen te bewaken. Je hebt tenslotte net een baby gehad en je lichaam is daar nog volop van aan het herstellen. Wees niet te hard voor jezelf en sport vooral voor je eigen ontspanning en plezier.

 

 

 

Deel dit: