Zo helpt sporten bij het opbouwen van een goede weerstand

sporten

Nu we wereldwijd te maken hebben met een gezondheidscrisis zijn mensen zich bewuster dan ooit van hun gezondheid en hun weerstand. De voedingssupplementen vliegen over de toonbank, mensen beginnen massaal met hardlopen en mensen worden zich steeds bewuster van wat ze in hun mond stoppen. Er wordt van alles ondernomen om de gezondheid te verbeteren en zo de weerstand te verhogen. Want hoe hoger de weerstand, hoe beter we bestand zijn tegen allerlei ziektes. Maar wat is weerstand eigenlijk en hoe kan sporten helpen bij het opbouwen van een goede weerstand? Wij leggen het in dit artikel uit.

Wat is weerstand?

We hebben het vaak over weerstand en dit opbouwen, maar wat is het eigenlijk? Eenvoudig gezegd is weerstand het vermogen van ons lichaam om ons te beschermen tegen schadelijke invloed van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Wanneer we het over weerstand hebben, speelt ons immuunsysteem een grote rol. Ons immuunsysteem bestaat uit diverse onderdelen in ons lichaam. Zo werkt onze huid als een beschermer tegen indringers en helpen tranen, snot en oorsmeer om indringers naar buiten af te voeren. Ons maagzuur en onze darmen doen op hun beurt ook hun uiterste best om indringers onschadelijk te maken. Mocht er een nieuwe of specifieke bedreiging zijn, dan komt de specifieke afweer in actie. Hier spelen de witte bloedlichaampjes, oftewel de lymfocyten, een grote rol. Zij spelen de rol van snelle verdedigingslinie in geval van indringers. Ze ruimen bacteriën, lichaamsvreemde cellen en beschadigde en dode cellen op.

We maken onderscheid tussen een aangeboren immuunsysteem en een verworven immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem is het deel van ons immuunsysteem waar we mee geboren zijn. Dit is de fysieke barrière, zoals onze huid, maar ook de algemene afweerfuncties. Daarnaast hebben we een verworven immuunsysteem. Dit is de afweer die we gedurende ons leven ontwikkelen. We bouwen deze weerstand op door ziekteverwekkers waar we mee in aanraking komen. Dit kan door middel van vaccinatie zijn, maar ook door ziekte. Ons lichaam raakt bekend met de ziekteverwekker en bouwt zo immuniteit of anti-stoffen op.

Aangeboren of verworven weerstand

Zoals je hebt kunnen lezen is een deel van ons immuunsysteem aangeboren en wordt een deel ervan ontwikkeld tijdens ons leven. Dit betekent dat een deel van onze weerstand al vast staat. Er is echter nog genoeg ruimte om te werken aan onze non-specifieke weerstand, oftewel de algemene bescherming van onze gezondheid. En dat doe je niet alleen door het opbouwen van immuniteit tegen indringers. Nee, weerstand opbouwen kan ook door het lichaam een handje te helpen met gezonde voeding, goede hygiëne, voldoende slaap én beweging.

Sporten voor een goede weerstand

Maar hoe kan lichaamsbeweging helpen bij het opbouwen van weerstand? Allereerst ontwikkel je door sporten een betere conditie. Een goede conditie is onmisbaar bij een goede gezondheid. Daarnaast helpt sporten bij het verbeteren van allerlei lichaamsfuncties. Je longen worden aan het werk gezet, je spijsverteringskanaal krijgt een boost en je hart pomp harder dan ooit. Door regelmatig te bewegen wordt de bloeddruk verlaagt, worden spieren en gewrichten soepeler en worden botten sterker. Omdat sporten op allerlei manieren het lichaam aan het werk zet en de functies verbetert, is het lichaam beter in staat zijn werk te doen en ons te beschermen tegen ongewenste indringers. Trek die fitness trampoline dus maar uit de kast en begin met bouncen!

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *