Een pijnlijke en verzwakte bekkenbodem is een veelgehoorde klacht onder vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Dat is niet zo gek, want tijdens de zwangerschap krijgt het bekken behoorlijk wat te verduren. Door de druk die op de bekkens komt te staan tijdens de zwangerschap, worden de gewrichten en spieren in de bekkenbodem zwakker. Enkele vrouwen hebben zodanig last van deze klachten dat ze te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Ook de bevalling oefent behoorlijke druk uit op de bekkens. Deze effecten kunnen ook na de bevalling nog voor klachten zorgen. Dat bekkenbodemklachten veel voorkomen blijkt wel uit het feit dat 40% van de vrouwen aangeeft wel eens ongewenst urine te verliezen. Daarnaast heeft ongeveer 25% van de volwassen vrouwen last van een verzakking.
De verzwakking van de spieren van de bekkenbodem tijdens de zwangerschap is van belang voor een soepel verloop van de bevalling. Na de bevalling wil je natuurlijk wel dat deze spieren en gewrichten weer hun werk doen. De bekkenbodem is namelijk ontzettend belangrijk in ons lichaam. De bekkenbodem biedt ondersteuning voor de organen die zich in de bekkenbodem bevinden, waaronder de blaas en baarmoeder. Deze ondersteuning voorkomt verzakkingen en bijbehorende klachten. Tevens dient de bekkenbodem als sluitfunctie voor de urinebuis en endeldarm. Zo gaat de bekkenbodem onder andere urineverlies tegen. Ook speelt de bekkenbodem een belangrijke rol bij een goed postuur. Dat zijn een heleboel goede redenen om te werken aan de versterking van de bekkenbodemspieren na de bevalling.
Gelukkig kun je met trampolinespringen op een leuke en laagdrempelige manier deze klachten verminderen. Omdat trampolinespringen als minder inspannend dan andere sporten wordt ervaren is het een fijne manier om na de bevalling langzaamaan weer conditie op te bouwen. Het springen op een trampoline met elastische veren is daarnaast een uitstekende manier om de spieren in het hele lichaam te versterken. Dit effect geldt ook voor de bekkenbodemspieren. Je kunt beginnen met een paar minuten per dag om conditie op te bouwen en te wennen aan de trampoline. Daarna kun je dit langzaam uitbreiden naar een intensievere work-out met gerichtere oefeningen.
Bron: Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie (NVOG)
Een fitness trampoline is een fantastische aanschaf voor jouw welzijn. Door te springen op de…
Trampolinespringen, ook wel rebounding genoemd, is een sport die de laatste jaren enorm in populariteit…
Kinderen zijn continu aan het leren, of ze nu op school zijn, spelen of even…
De feestdagen staan praktisch voor de deur. Het is een tijd van gezelligheid, lekker eten…
De interesse in een lang en gezond leven is ontzettend groot tegenwoordig. Er worden tal…
Trampolinespringen is een geliefde bezigheid van kinderen jong en oud. Talloze gezinnen hebben een trampoline…